Veelgestelde vragen

Op de pagina Veelgestelde vragen worden de meest voorkomende vragen beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen? Of is de vraag niet volledig beantwoord?
Vul dan het vragenformulier in en wij zullen uw vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.

Waarom moet de as een maand in bewaring blijven in het crematorium?

Dit is ingesteld volgens art.59 lid 1 van de Wet op de Lijkbezorging om gerechtelijk onderzoek mogelijk te maken. Daarnaast geeft het de nabestaanden de ruimte om rustig na denken wat de bestemming van de as gaat worden. Men voorkomt hiermee overhaaste beslissingen die mogelijk onomkeerbaar zullen zijn.

Is een uitvaartondernemer verplicht voor het regelen van een uitvaart?

Nee, er bestaat geen enkele verplichting om een uitvaartondernemer in te schakelen. U kunt ook alles zelf regelen en organiseren. Maar bedenk dat een uitvaartverzorger het totale overzicht heeft, de nodige contacten heeft en u allerlei suggesties of alternatieven kan geven. Er komt veel kijken bij het regelen van een afscheidsmoment. Veel hangt samen met deadlines. Het inschakelen van een uitvaartondernemer geeft u de rust om te doen waar het om gaat: afscheid nemen.

Wanneer moet een begrafenis of crematie plaatsvinden?

Na 36 uur en binnen 6 werkdagen na de dag van overlijden. Eerder en later kan met ontheffing van de burgemeester. Hiertoe dient er een gegronde reden te worden aangegeven. Tevens moet men wel exact aangeven om hoeveel dagen uitstel het zal gaan. Hier kan niet van worden afgeweken.

Bel nu!
Route