Kopzorgen over de uitvaartnota
De laatste tijd is er veel gaande over het feit dat nabestaanden zoveel moeten “bijbetalen” aan een uitvaart, de zg uitvaartnota. Dit is vooral gelegen bij de naturapakketten uit het verleden. Hier werd min of meer “beloofd” in de beschrijvingen dat de kosten voor de uitvaart gedekt zouden zijn. Dat blijkt nu vaak een koude douche.
Toen
Het is wel eerlijk om de pakketten even tegen het licht van die tijd te houden:.Nabestaanden werden vroeger in tijden van rouw en verlies ondersteund door hun directe omgeving, dat heet nabuurschap / naastenzorg. Iemand verzorgde de overledene, kookte maaltijden voor de nabestaanden of hielp met een aantal mensen om de kist te dragen naar het kerkhof etc. Dat alles met vaak een “gesloten knip”.
Omdat sommige diensten ook toen al niet “gratis” of uit naastenliefde konden worden gedaan werden hiervoor verzekeringen afgesloten. Voor bijvoorbeeld de kist, het leiden van een uitvaart, de rouwauto of koets en de huur of koop van een graf of de crematie, kon je daarom een verzekering afsluiten.
Nu
In de loop der jaren zijn regels veranderd, wetten gewijzigd en.bestaat die vorm van nabuurschap niet meer in die mate, dat het met een gesloten knip kan. De verzekering dekt maar een deel van alle diensten en is niet aangepast aan de tegenwoordige tijd. Mensen hebben nu vaak behoefte aan een heel andere invulling van hun afscheid dan toen. Daarom hebben de meeste verzekeraars de pakketten met een geldbedrag gewaardeerd. Een geldbedrag en daarbovenop eventueel een bonusbedrag als de uitvaart wordt verzorgd door een uitvaartleider van de huidige verzekeraar. Vervolgens worden de kosten van de uitvaart van dat bedrag betaald. Als dat bedrag (incl. bonus) op is, blijft er eventueel nog een kostenpost over en die krijgen de nabestaanden in een nota gepresenteerd. Uiteraard kan die nota mee of tegenvallen, afhankelijk of en voor hoeveel je verzekerd bent, je wensenlijst en de tarieven van alle dienstverleners.
Mijn advies: Vraag om een gespecificeerde begroting: zo zie je meteen wat de eventuele (niet verzekerde) kosten zijn en kun je meteen om een uitleg vragen.
Vrije keuze uitvaartondernemer
Het is een misverstand dat je verplicht bent je uitvaart door de verzekeraar te laten verzorgen. Dat is niet zo. Je loopt volgens de verzekeraar de bonus of een voordeel mis, maar daar tegenover staan vaak hele andere (vaak gunstige) tarieven van een zelfstandige uitvaartverzorger, waardoor je die bonus op een andere manier terugkrijgt. Als je een uitvaartverzorger met het Keurmerk voor de Uitvaartzorg benaderd,.dan zal deze je binnen 24 uur na het gesprek, een begroting van de uitvaart overhandigen. Heel transparant, zodat je hier op kan reageren door alles aan te passen naar je budget of, zolang je niets ondertekent, de opdracht aan een andere uitvaartverzorger te geven. Daarin ben je dus te allen tijde vrij.
Tip: Ga eens na hoeveel een uitvaart volgens jou wensen tegenwoordig kost. Kijk eens bij het upgraden van de verzekeringen voor je huis, aansprakelijkheid en auto ook eens naar de enige verzekering die hoe dan ook een keer geclaimd gaat worden: je uitvaartverzekering. Verhoog hem, sluit er een af als je die nog niet hebt of laat je eens duidelijk voorlichten welke onderdelen van de uitvaart gedekt zijn volgens jouw naturapakket,.zodat je weet of je moet bijverzekeren, of veel spaargeld op de bank moet hebben staan.
Gratis ondersteuning
Ik ben altijd bereid om samen met je in de papieren te duiken en een helder beeld te geven van hoe je er op dit moment voor zou staan als er iets gebeurd. Want realiseer je dat je nabestaanden degenen zijn die voor de kosten en eventuele financiële gevolgen opdraaien en dat is dan jouw nalatenschap aan hun….
Bel of mail gerust voor een afspraak, het geeft echt veel meer duidelijkheid en haalt een ongerust gevoel weg.
Judith Ettema
Amette Uitvaartzorg
Heeft u naar aanleiding van het artikel Kopzorgen over de uitvaartnota vragen? Neem dan contact met ons op.
Bron: Amette Uitvaartzorg – Afscheid nemen is maatwerk.®