Strooi uit mijn as voor alle winden….

As strooi TOLAD Amette Uitvaart
Strooi uit mijn as voor alle winden,
opdat wat eens mijn lichaam was de weg kan vinden
naar alles wat het eens beminde, naar wolk en zee
en zich daarmee verbinden.
– Martha Muusses –

 

 

 

Strooi uit mijn as voor alle winden….

Niet alleen begeleid ik families voor of tijdens het afscheid, ook daarna ben ik soms nog nodig. Zo ook in het volgende geval met een telefoontje van de echtgenoot:

“Juud?…..”, klonk de vraag in mijn oor. “Jaaaa?”, was mijn reply.

“Ik heb een brief ontvangen van het crematorium. En nu moet ik zeggen wat ik met de as wil!”

“Ah! Is de brief er al?!” reageerde ik met een kalme stem op de lichte paniek die ik aan de andere kant van de lijn hoorde.

“Ja!, wat nu?!

Het was een emotioneel afscheid geweest na een zeer onverwacht overlijden. De termijnen om alles te bevatten van diagnose tot overlijden en van overlijden tot afscheid bleken gewoonweg te kort om te laten bezinken. Dit is dus de bewuste Rollercoaster, waar velen in terecht komen. Vaak werkt dat nog even door na die tijd, wanneer het om de bestemming van de as gaat. Dat is altijd weer even een confronterend moment als de brief hiervoor bij de nabestaanden terecht komt.

“Zullen we samen het formulier even doornemen en bespreken?, zei ik, “want je hebt nog wel even de tijd om een besluit te nemen hoor, maar dan weet je in ieder geval hoe en wat.” Er klonk een opgeluchte zucht; ”Dus ik moet nog helemaal niets?”

“Nee hoor, niet meteen, als je er nog niet aan toe bent.”

“Nou dat is een hele geruststelling, want ik krijg het er al Spaans Benauwd van bij het idee dat ik de as van haar thuis moet hebben staan. Ik trek dat niet, nog niet. Wat als ze omvalt en alles eruit vliegt?! Maar ik wil eigenlijk ook niet dat ze heel lang dáár staat…., ze hoort vrij te zijn.”

Een veelgehoord dilemma.

Mogelijkheden en ideeën

Na de uitleg dat de urn desnoods door mij gehaald kon worden, middels een machtiging en dat ik op zijn geliefde vrouw zou passen, is het formulier uiteindelijk verstuurd, heb ik de urn opgehaald en kwam ze bij mij als “logé”. Op die manier kon de familie zich buigen over een bestemming, zonder continue met de urn geconfronteerd te worden.

Maanden verstreken en hoewel de urn mij niet in de weg stond, begon de familie zelf toe te zijn aan een “afronding”. Een gesprek aan de ronde tafel volgde en alle mogelijkheden omtrent asbestemmingen werden besproken. Linken werden toegezonden en gedeeld en uiteindelijk was er voor iedereen een passende bestemming: Sieraden met as, een tatoeage, een reliek, maar ook verstrooien van de rest. En ja, dat kan op veel manieren, maar de keuze viel op de TOLAD.

Het verstrooien met de TOLAD kan door iedereen uitgevoerd worden. En voor dit gezin was de gedachte dat iedereen dit kan doen èn dat ze op meerdere plaatsen (waar o.a. vakanties werden gevierd) een deel van haar kunnen achterlaten, heel belangrijk geweest in de beslissing.

Er ontstond een verbondenheid met elkaar, maar ook met het verleden. Daarnaast nog eens het gemak dat niet alles in één keer verstrooid hoefde te worden, maar dat je dit ook in fases kunt doen, zorgde ook hierin weer voor rust.

En zo ging ze toch nog, zoals haar gezin het zegt: voor een laatste keer op vakantie…..

Toe kunnen en vooral mogen leven naar bijzondere momenten, is echt enorm belangrijk voor de verwerking van het verlies.

Meer weten over de TOLAD, de wandelstaf waarmee je as kunt verstrooien tijdens een mooie wandeling?
Bel, App of mail me over de mogelijkheden: 06-13669613 of judith@amette-uitvaartzorg.nl

 

Heeft u naar aanleiding van het artikel vragen?

Neem dan contact met ons op.

Bron: Amette Uitvaartzorg – Afscheid nemen is maatwerk.®

Bel nu!
Route