Koude douche

Een koude douche…..

De zomer had zijn intrede gedaan en iedereen genoot weer met volle teugen van de zonnestralen op hun huid. Behalve de nabestaanden van Jacob.
Hij bleek al een tijdje met zijn gezondheid te kwakkelen en al ettelijke jaren werden zijn gemoederen bezig gehouden met het regelen van zaken, voor het geval hij er niet meer zou zijn. Jacob woonde alleen, had wel twee huwelijken achter de rug en zijn laatste vriendin was twee jaar terug overleden.
Jacob heeft als enige bloedverwant een neef, Peter, waar een goede band mee was. Hij werd voor Jacob ook voor de thuiszorg de eerste contactpersoon. Toen zijn overlijden dan ook onverwacht ontdekt werd door de thuiszorg en zijn neef, kwam deze er alleen voor te staan om het afscheid te regelen. Alle verwanten die in directe relatie stonden tot Jacob, waren al overleden.

Slecht nieuws

Ik stelde voor om met zijn neef de zaken omtrent het afscheid te regelen en de mappen waar allerlei paperassen in zaten te ordenen en uit te zoeken. Wellicht zaten hier ook de polissen in van de levensverzekering. Jacob’s neef had zelf al de nodige ellende te verwerken gehad en hoopte wel op een goede verzekering van zijn oom die de kosten van het afscheid zouden dekken, want persoonlijk was het een probleem om het op te hoesten. Zo gezegd, zo gedaan. Ik heb de polissen doorgeworsteld en alles geordend. Ik heb de verzekeringsmaatschappij gebeld en daar kwam de koude douche…

Begunstiging

De polis was actief in het systeem, een kapitaalpolis met winstdeling, maar (het venijn zit hem altijd in de staart) met een begunstiging. Een begunstiging in de polis bepaald wie het geld van de polis mag innen. Meestal wordt dit in twee of drie stappen weergegeven. En de eerste in dit geval was niet Peter….en ook niet de uitvaartondernemer….Het bleek de dochter van zijn laatste vriendin te zijn….Zij heeft nimmer contact gehouden met Jacob en leeft als verslaafde in het buitenland, zonder vaste woon- of verblijfplaats. Maar zij heeft wel recht op het kapitaal van de polis.
En daar staat Peter….met lege handen. De kosten van de uitvaart zouden nu toch bij hem persoonlijk worden verhaald. Puur en alleen omdat Jacob nooit bij de verzekeringsmaatschappij heeft aangegeven dat er een andere begunstigde zou zijn, die voor hem alle zaken moest gaan regelen. Jacob ging er destijds blijkbaar van uit dat er een warm contact zou blijven en de relatie goed, maar helaas.

Onverbiddelijk

En dit is de zoveelste keer, dat ik te maken had met nabestaanden die het geld in de polis niet vrij kunnen maken, omdat er een begunstiging op rust voor een ander. De verzekeringsmaatschappij is hier onverbiddelijk in en heeft geen boodschap aan verstoorde relaties. Er bestaat geen mogelijkheid om dit te veranderen bij hen.
Het afscheid van Jacob hebben we toch op een nette manier geregeld en volledig in overleg met Peter, binnen een budget wat haalbaar was voor hem.Moraal van dit verhaal?
Hoe goed relatie ook is met je partner, kinderen of aanverwanten, het garandeert niets op het moment van overlijden.

TIP:

Kijk dus eens goed na in je eigen polis, wie de polis kan innen en of het misschien niet handiger is om het aan te passen. Laat de polis bijvoorbeeld uitkeren aan de uitvaartondernemer om de rekening meteen te verrekenen met de polis. Zo weet je zeker dat de polis wordt gebruikt waarvoor je hem hebt afgesloten. Want als het puntje bij paaltje komt kan het geld wel eens voor iets heel anders gebruikt gaan worden dan waar je al die jaren keurig je premie voor hebt betaald en blijven je nabestaanden toch nog met een kostenpost achter.

Heeft u naar aanleiding van het artikel Hondsdagen vragen? Neem dan contact met ons op.

Bron: Amette Uitvaartzorg – Afscheid nemen is maatwerk.®

Bel nu!
Route