De “Hondsdagen”en (thuis)opbaringen
De periode tussen 20 juli en 20 augustus 2017 wordt wel de “hondsdagen” genoemd. Het duidt de heetste en vaak broeierigste periode van het jaar aan. Het is de periode waarin heel snel sprake is van bederf. Als je ’s morgens bijvoorbeeld een pan soep bereid kan deze ’s avonds al zuur zijn,.net als melk en vlees. Ook is er vaak sprake van een toename van insecten en vliegen.
Het is ook de periode waarin wij als uitvaartverzorgers extra op ons hoede zijn. Dat heeft vooral te maken met de combinatie van temperatuur, de luchtvochtigheid en (bijvoorbeeld) de onweersbuien die hier uit voortkomen. Er ontstaat dan een explosieve groei van bacteriën die de conditie van een overleden persoon in no time kan verslechteren. En wel zodanig dat de afscheidsperiode vaak heel erg kort kan worden (soms maar twee dagen), omdat het lichaam door deze verslechtering echt niet langer opengesteld kan blijven bij een (thuis)opbaring.
We proberen er uiteraard alles aan te doen om de familie die hele belangrijke momenten van afscheid wel te geven volgens hun wensen, maar beloftes kunnen niet gemaakt worden. Een teleurstelling is bijna nooit te voorkomen, omdat we het weer nu eenmaal niet in de hand hebben. Niemand wil het laatste beeld hebben van verkleuring of een hele nare lucht. Dus moeten er soms beslissingen worden genomen die haaks staan op de wensen en verwachtingen.
Veelal wordt er dan gevraagd of een airco zin heeft. Een airco onttrekt weliswaar het vocht uit de lucht en maakt dat de luchtstroom hierdoor koel aanvoelt,.maar dat is ruimtelijk. Het lichaam wordt daar niet koud genoeg van. Bij mobiele airco’s is het ook nog eens zo dat de condensbak een prima bron van bacteriën is en dat de machine ook zijn warmte kwijt moet.
Thanatopraxie
Naast de mogelijkheid van een lichaam koelen in een ruimtekoeling, is Thanatopraxie een goed hulpmiddel in deze tijd om de achteruitgang van de lichamelijke conditie van de overledene te vertragen. De eigen lichaamsvloeistoffen (voedingsbron van bacteriën) worden vervangen door een lichte balsemvloeistof en dat maakt dat er een minimale basis overblijft voor bacteriën om hun vernietigende werk te doen.
Als uitvaartverzorger wil je niet meteen een heel technisch verhaal ophangen bij de nabestaanden,.maar we vinden het wel van belang aan te geven wat deze dagen teweeg kunnen brengen in zo’n verdrietige periode. Duidelijkheid, transparantie en eerlijkheid zijn nog steeds zaken die mensen kunnen waarderen.
Heeft u naar aanleiding van het artikel Hondsdagen vragen? Neem dan contact met ons op.
Bron: Amette Uitvaartzorg – Afscheid nemen is maatwerk.®