Nieuws nieuwsberichten Amette Uitvaartzorg

Nieuwsberichten

Via Facebook en deze website proberen wij u op de hoogte te houden van de laatste nieuwsberichten van en over Amette Uitvaartzorg en speciale uitvaartgerelateerde producten en gebeurtenissen.

2 months ago

Amette Uitvaartzorg

Afscheid nemen in CoronatijdAfscheid in Coronatijd

Langzaam, heel langzaam rijden ze één voor één aan de familie voorbij. De raampjes naar beneden gedraaid, betraande gezichten en een knijpende stem die de afstand probeert te overbruggen naar de familieleden om ze met de weinige woorden die een mens te binnen schieten, sterkte te wensen. Ze een hart onder de riem te steken. “De knuffels, schuddende handen parkeren we voor later”, wordt gezegd. Maar ook: “we zijn dankbaar dat er in ieder geval IETS is, om op deze manier nog een gelegenheid te hebben voor afscheid…”

Onze eerste poging voor deze nieuwe condoleancevorm, werd gelukkig mogelijk gemaakt door een fantastische groep mensen van collega’s, vrienden en professionals die alles op alles hebben gezet om met de wind in de rug en de zon aan de hemel er te zijn op die ene ochtend, dat ene moment. Wat ben ik trots om daar op terug te kijken en met ze te hebben samengewerkt aan dit spannende nieuwe onderdeel van afscheid nemen.

Afscheid nemen in coronatijd is schipperen met de mogelijkheden, alles er uit halen wat er in zit en het onmogelijke opnieuw belichten. Wat is namelijk de nieuwe standaard? Niemand die het weet en iedereen heeft er inmiddels wat over te zeggen. Ik blijf er echter van overtuigd dat het altijd nog zo geweest is dat Afscheid nemen Maatwerk is. Niet alleen nu, maar ook in alle andere situaties. Corona beperkt niet, het is een stimulans om anders naar zaken te kijken.

Maar het loopt niet altijd zo goed met keuzes….

Ik heb inmiddels ook families gehad, die eigenlijk heel blij waren met de beperkingen die waren opgelegd. Dat klinkt raar, maar zij waren hierdoor echt eens heel kritisch gaan kijken naar wie zij eigenlijk normaliter zouden vragen op een afscheid en nu naar wie zij er écht bij zouden willen hebben. “Kennissen genoeg”, werd er wel tegen me gezegd, “maar jeetje, als het er echt op aan komt, dan moet alleen het hart spreken.”

Zo kwam het de afgelopen maanden ook voor dat men alleen voor het eigen gezin koos, puur om niemand te passeren of om anderen zich gepasseerd te laten voelen. En daarmee hielden ze dus meer rekening met de gevolgen van contactverlies of verlies van vriendschap, terwijl er ook nog een werkelijk verlies te verwerken was. De angst die men had om, door “verkeerde” keuzes, ook op de lange termijn afgerekend te worden, liet ze geen andere optie dan te kiezen voor het eigen gezin, want dan hoefden ze niets uit te leggen….

Dat doet me pijn…Maar zet me ook aan het denken: zitten we nu echt zo bekrompen in elkaar dat we vriendschappen beëindigen, omdat je wellicht niet op een afscheid bij de maximale hoeveelheid intimi kunt zijn? Voor diegenen die zich inderdaad gepasseerd zouden voelen: weet één ding; de keuze die hierin moet worden gemaakt is werkelijk niet te meten…Er zullen altijd mensen teleurgesteld zijn. En ik denk echt dat je je niet realiseert wat dat betekent voor de nabestaanden….

Gelukkig hebben we al menig oplossing in de hand: Livestream, Skype of facetime of videobellen op welke wijze dan ook. Opnames om later te kunnen delen. Het zijn hulpmiddelen om toch de grens van de maximale aanwezigen op te rekken. Maar ook dit kent grenzen en is afhankelijk van de mogelijkheden op de uitvaartlocaties.

Ik heb maar één verzoek: Afscheid nemen in Coronatijd is geen keuze….het is een hard feit, waar we ook met elkaar doorheen moeten. Nieuwe mogelijkheden ontdekken, uitproberen, soms behalen we hierin een succesje, soms gaan we plat op de plaat, zogezegd.

Maar laat de keuzes van de nabestaanden, de beperkingen op locatie en het niet lijfelijk aanwezig kunnen zijn, NOOIT, maar dan ook NOOIT vriendschappen en relaties kapot maken….
... See MoreSee Less

View on Facebook

3 months ago

Amette Uitvaartzorg

Als uitvaartleider hoop je in deze periode echt het verschil te maken en dat de dingen die op afstand allemaal geregeld worden per skype, whatsapp beeldbellen of anderzijds, ook leiden tot een afscheid waar de familie mee verder kan. En dan kom je op de zaak en vind je deze twee terugkoppelingen in de brievenbus.... ... See MoreSee Less

View on Facebook

3 months ago

Amette Uitvaartzorg

Dit kaarsje brandt voor iedereen die op dit moment moet ervaren dat "dichtbij" verder weg is dan ooit. Voor diegenen die afscheid moeten nemen zonder een hand te kunnen vasthouden, een kus te mogen geven of een laatste "ik hou van jou" te kunnen fluisteren in het oor. Voor hen die ook in hun afscheid "beperkt" worden. In gedachten telt geen afstand: ik denk aan jullie.... ... See MoreSee Less

View on Facebook

3 months ago

Amette Uitvaartzorg

Dit kaarsje brandt voor iedereen die op dit moment moet ervaren dat "dichtbij" verder weg is dan ooit. Voor diegenen die afscheid moeten nemen zonder een hand te kunnen vasthouden, een kus te mogen geven of een laatste "ik hou van jou" te kunnen fluisteren in het oor. Voor hen die ook in hun afscheid "beperkt" worden. In gedachten telt geen afstand: ik denk aan jullie.... ... See MoreSee Less

View on Facebook

4 months ago

Amette Uitvaartzorg

Ondanks de beperkingen die er zijn voor het regelen van een afscheid, kan het uiteraard in kleine kring en met gepaste afstand gewoon doorgaan.

De beleving van de nabestaanden? De kleinschaligheid doet niets af aan de warme uitstraling en betrokkenheid bij het afscheid.
Hier een paar beelden (met toestemming) van een invulling op katholieke basis op onze eigen locatie. En ook wij hanteren de nodige voorgeschreven richtlijnen.

Met een invulling van bijbelcitaten en overdenkingen, kaarsen aansteken door de aanwezigen (ook voor degene die er niet bij kunnen zijn), muziekstukken uit het Requiem van bijv. Fauré: Introit & Kyrie, Pie Jesu en In Paradisum en een kopje koffie na afloop met de eigen invulling die past bij de persoonlijkheid van de overledene (in dit geval petit fours), wordt het afscheid toch iets bijzonders.

Met de foto's en filmfragmenten of andere mogelijkheden als Skype, facetime of livestreaming kunnen ook de nabestaanden thuis het afscheid meebeleven.
Wij denken dan ook graag in mogelijkheden en oplossingen i.p.v. beperkingen.
En dan te weten dat dit afscheid volledig is besproken door de telefoon....
... See MoreSee Less

View on Facebook
Bel nu!
Route